Sony

Oprichting.

Vlak na de Tweede Wereldoorlog startte Masaru Ibuka een klein bedrijf voor het repareren van radio's in Nihonbashi, een volkswijk in Tokio. In 1946 sloot zijn vriend Akio Morita zich bij hem aan en op 7 mei 1946 richtten ze samen Tokyo Telecommunications Engineering, ook bekend als Tokyo Tsushin Kogyo, Totsuko of TTK, op. 

 

Ibuka en Morita hadden elkaar leren kennen tijdens de oorlog toen ze allebei onderzoek deden naar nieuwe wapentypes. Al vanaf het begin was het de bedoeling van Ibuka en Morita om met TTK een pionier te zijn op het gebied van de elektronica. Dit wilden ze realiseren door innovatieve producten te creëren en hiermee nieuwe markten te openen. Een paar jaar na de oprichting besloten ze om het hoofdkantoor en de fabriek van TTK te verplaatsen naar Shinagawa.

De Sony TR-55
De Sony TR-55

Op een van zijn reizen naar Amerika had Ibuka kennisgemaakt met de transistor (uitgevonden door Bell Laboratories U.S.A.). Ibuka  zag veel potentieel in deze nieuwe technologie, vooral als toepassing in de telecommunicatie. Ibuka  overtuigde Bell Laboratories in 1953 om een licentie aan zijn bedrijf toe te kennen. Het is dankzij de transistortechnologie dat TTK in 1955 de Sony TR-55 (Japans eerste commerciële transistorradio), op de markt kon brengen.

 

Sony Type G
Sony Type G

Morita en Ibuka creëerden Japans allereerste magnetische bandrecorder,Type-G genaamd. Deze bandrecorder kwam in 1950 op de markt en werd hun eerste kleine succes. Daarnaast ontwikkelden ze de eerste professionele studio mono bandrecorder, de Sony TC-777. De ontwikkelingen op audiogebied verliepen daarna razendsnel, dus al gauw kwamen er de 2 , de 4 , de 8 sporen recorders, met mooie verlichte VU-meters en grote glanzende bedieningsknoppen op de markt.

Sony TC 777a, Sony TC 765z, Sony TC 880-2 en de Sony TC 788-4_

 

1970/1979.

Sony bouwde in het hierboven genoemde tijdperk "fabelachtig"mooie stereo apparatuur. Het waren van binnen en buiten architectonisch gezien, ware kunstwerken. De eerste betaalbare versterker van Sony was de TA 1010. Deze versterker kwam in 1970 op de Nederlandse markt en koste ongeveer 450 Nederlandse guldens. Hetgeen voor veel mensen in die tijd een maandsalaris was. Alleen al in Nederland verkocht Sony duizenden van deze versterkers. Geen wonder eigenlijk, want de kwaliteit van deze versterker was te vergelijken met versterkers van Cambridge Audio en Naim. Leuk om te  weten is, dat de TA 1010 ontworpen is in samenwerking met Marantz (kijk maar eens naar de balans regelaar op de 1010). Marantz kwam in 1970 met hetzelfde concept op de markt onder de naam Marantz 1060. Sony heeft de kwaliteit van de TA 1010 in alle versterkers (uit de jaren 70 dan...) die er op volgden, gewoon voortgezet en verbeterd.

Sony TA 1130, 1630, F6B en 1150.

 

Nog een paar voorbeelden van de Sony Hifi apparatuur uit de jaren 70.

1980 en beyond.

Vanaf het begin van 1980 begon het bergaf te gaan met Sony. De omzet van het bedrijf daalde aanzienlijk en ze werden gedwongen de prijzen van hun producten te verlagen. Sony dreigde, net zoals veel andere elektronicabedrijven in de jaren tachtig, failliet te gaan. Net op dat moment werd Norio Oga echter verkozen als president van Sony. Hij zorgde ervoor dat onder meer de Walkman, de compact disc en de minidisc ontwikkeld kon worden.  Ook speelde hij een grote rol in de uitbreiding van Sony Entertainment door de ontwikkeling van de PlayStation in 1994. Daarbij kocht hij eind jaren tachtig CBS Records en Columbia Pictures op, die later respectievelijk Sony Music Entertainment en Sony Pictures Entertainment zouden gaan heten. De opkoop van Columbia Pictures door Sony was de grootste overname van een Amerikaans bedrijf door een Japanse firma ooit.

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur (of optioneel: de uitgever).