Review Luxman CL 350 en M1600

Deze combi is door Luxman gebouwd in 1978 en koste toen zo'n slordige 25.000 gulden. Voor dat bedrag haalde je destijds de absolute top op het gebied van de Hifi in huis. Of de kwaliteit van deze combo ook echt de prijs rechtvaardigt, gaan we hieronder bekijken

 

De CL 350.

Aan de voorkant van de CL 350 zitten er onder de bas en treble  regelaars 2 knoppen om desgewenst de beide instelmogelijkheden te laten aflopen. De zwarte knoppen die je voorop de CL 350 ziet hebben niets te maken met een equalizer. Met de eerste knop (links) kun je de toonregeling in of uit schakelen. Met de tweede knop kun je de bassen op 25 of 60 Hz afkappen. Met de derde knop kun je de hoge tonen afkappen op 7 of 12 kHz. Daarnaast zit de monitor schakeling. En met de laatste knop (rechts) kun je bij een opname schakelen tussen de tape en andere ingangen. Over de rest van de knoppen op de voorkant ga ik hier verder niet uitweiden.

 

De belettering op de aluminium voorplaat is er ingegraveerd (of gestanst) en is dus niet aangebracht d.m.v. zeefdruk. Dit geeft de CL 350 een zeer luxe uitstraling.

 

Op de achterkant zit er voor veel ingangen een aparte volumeregelaar. Daarnaast vinden we op de achterkant van deze voorversterker.

  • Twee Phono ingangen op waarbij de Phono 1 connector geschikt is gemaakt voor het gebruik van M.M. elementen (100 k, 50 k en 30 k). Phono 2 is geschikt voor zowel M.M. M.C. en M.I. elementen.
  • Een sellector switch voor M.C. elementen.
  • Drie AUX ingangen.
  • Twee Microfoon ingangen.
  • Twee tape in en uitgangen.
  • Twee output terminals naar twee eindversterkers (incl. master volume controller).
  • Aanpassingen voor de stroomvoorziening.

 De M 1600.

De aluminium voorplaat van de M 1600 heeft uiteraard de zelfde exclusieve afwerking als de CL 530. Voorop zit een knop voor de diverse speaker instellingen en een aan - uit knop. Onder de VU meters zitten verder nog twee kleine knopjes. Het rechter knopje is om te bepalen met welke voorversterker je wilt gaan afspelen. Het linker knopje is een VU aanpasknop zodat de naalden ook bij een laag volume het aantal decibels aangeven. Als je harder gaat afspelen moet je dit knopje indrukken, anders lopen de naalden vast in de rechterhoek van de VU meter.

 

Op de achterkant zitten twee luidspreker aansluitpunten en twee ingangen voor diverse voorversterkers. Hierbij is voor het linker aansluitpunt een volume regelaar aanwezig. Het rechter aansluitpunt heeft geen volumeregelaar.

 

Het geluid.

 Als je naar deze combinatie luistert wordt je ondergedompeld in een warme vintage sound met een gecontroleerde bas en sprankelende hoge tonen. Ook het middengebied is prima verzorgd. Deze versterker combinatie heeft geen loudness switch, hetgeen ik niet beschouw als een gemis (ook op een laag volumeniveau klinkt het geheel als een klok). De bas en treble regelaars regelen de klankkleur in kleine stapjes in.

 

Dit is even wennen, want het geluid vervormt weliswaar niet, maar er veranderd wel degelijk heel veel in de sound. Het duurt dus even voor je het juiste geluid te pakken hebt. 

 

In de wereld van de Hifi is het zo dat elke kleine verbetering van het geluid enorm veel inspanning en geld kost. Dit in samenhang met mogelijkheden, de mooie uitstraling en het hoogwaardige geluid, is denk ik de reden geweest van de hoge verkoopprijs,

 

Vandaag de dag betaal je voor  de Cl 350 ongeveer tussen de 1100 en 1200 euro. Aan de M 1600 hangt een prijskaartje van rond de 1500 euro. De algemene verwachting is, dat deze prijzen in de toekomst zullen gaan stijgen.

 

Het team van mooie hifi vindt deze combinatie (mits een fatsoenlijke recap) een aanrader/

 

 

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt worden in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch of door fotokopieën, opname, of op enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur (of optioneel: de uitgever).